2011. október 25., kedd

pörkölt sertés

Köll hozzá: vereshagyma, fokhagyma, zöldpaprika, erőspaprika, paradicsom, sertéslapocka, sertészsír, só, fűszerpaprika, köménymag őrölve, feketebors egész darálva, babérlevél, esetleg pirosarany,
Hogyan vásárolj?
A zöldségeket parasztasszonytól, őstermelőtől vedd! Hagymákból közepeset, paprikából, paradicsomból is közepeset, való színűt!!!! Fűszerekből frisset, jobb fajtát! Húsból csakis a piacról, paraszttól, vagy hiteles hentestől, szép élénk színű és illatos lapocka, természetes zsírokkal! Zsírt legjobb, ha magad sütöd ki, de legalábbis parasztoktól, illatosat, szép fehéret....minden, amit veszel ösztöneid szerint vedd...meglásd minden finomabb lesz, ha így teszel.

Előkészületek: Mindent tegyél ki, amit vettél.
Pucold meg a zöldségeket, mosd meg őket. Vágd a vereshagymát apróra (a kés legyen éles) húzd a vagdalmányt egy tányérra. Vágd össze apróra a fokhagymát, húzd egy kistányérra. Vágd apró kockára a zöldpaprikát, és az erőspaprikát, majd húzd egy újabb tányérra. Vágd a paradicsomot 4 negyedbe, a késsel vágd le a héját, és darabold a húsát apróra, húzd arra a tányérra, amin a paprika van. Mosd meg a húst is. Vágd fel nagy, nem szabályos darabokra, ahogy jön, ahogy adja magát, ahogy adódik, ahogy érzed....ne legyen apró, ha ragaszkodsz a méretekhez: kb. 3-4 cm-es darabokról pofázok.
VASSERPENYŐ vagy lábos a legjobb, rakd fel a tűzre. Bele a zsír, és kevés olaj. Ha meleg, bele a vereshagyma, sózzad és dobj bele 1-2 babérlevelet, pirítsd, ne hagyd ott, folyamatosan kutyulgasd...ha megpirult, húzd le a tűzről és azonnal szórd, hintsd meg fűszerpaprikával, hogy szép színe legyen, mehet bele ekkor pirosarany is, ha akarod, a tűz már le van véve kettővel, mehet vissza és rögtön rá a paprikás-paradicsomos tányér...kutyulod, hevíted tovább--közben a tányért elmosogatod....nem köll bele víz, ha a tűzzel kellőképp óvatosan bánsz...ha lepirult, mehet bele a hús----kutyulod, sózod, borsozod, köményezed...kutyulod, figyelsz rá, figyelsz a hőre...nem köll bele víz ha ügyes vagy...csak pörkölsz nagy gonddal, nagy szeretettel, türelemmel, gondossággal...na ez így megy kb. 1-2 órán keresztül, aztán mehet bele a fokhagyma, és ha nem ölég szaftos, mehet bele még apróra vágott, hámozott paradicsom és tv paprika, ha így teszel, fedd le az újabb anyagokkal hadd főjön, hadd barátkozzon a jámbor, de a tűzet hangold ekkor finomra. Ha késznek ítéled az ételt, hagyd majd egy órát pihenni, sok ételnek köll a pihenés.
Köret hozzá: jókenyér, vagy galuska lehet, illik a hozzá jó savanyú is, kadarka vagy oportó, vagy roséfröccs. Újramelegítéskor mehet rá egy kis víz, de csak annyi, amennyi elillan!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése